Däcken är slutkörda och det är dags att köpa nya.
Ingen rolig utgift men vad ska man göra och vad ska man välja för vinterdäck. Först och främst får man bestämma sig för om man ska köpa dubbdäck eller odubbat, väljer du att köra odubbat så är det också en fråga om du ska ha ett mjukt nordiskt vinterdäck eller ett hårdare centraleuropeiskt däck. Vilken typ av däck du bör välja beror på flera olika faktorer och tas upp i ett annat inlägg. När du väl kommit fram till vilken typ av däck du ska ha så har du ändå flertalet olika däckfabrikat och olika modeller av vinterdäck att välja på. Ska man slå till på ett billigt budgetdäck eller ska man ha ett riktigt kvalitetsdäck från en välkänd tillverkare? Frestelsen blir ofta stor att välja ett billigare alternativ, mellan det billigaste och det dyraste däcket kan det i många fall skilja tusen kronor per däck eller mer. I vissa fall tänker man om man har en äldre bil att det kan ju kvitta med den här gamla bilen, jag tar ett par billiga vinterdäck, det får duga. Men man bör kanske tänka ett varv till, har du en äldre bil så saknar den i många fall de säkerhetssystem som nyare bilar har som t.e.x. antisladd och antispinnsystem vilket ju gör att den äldre bilen snarare borde ha bättre vinterdäck än den nya moderna bilen med fler säkerhetssystem. Du bör i alla fall ha det i åtanke och snarare välja vilken kvalité du vill ha på dina vinterdäck utifrån dina egna preferenser snarare än vad du har för bil.
Så vad är då skillnaden på ett billigt budgetdäck och ett dyrare märkesdäck?
Generellt sett kan man såklart säga att de dyrare däcken från välkända tillverkare är bättre överlag, säkrare, tystare och med bättre balans men för att kunna svara mer exakt måste man jämföra ett specifikt vinterdäck mot ett annat och jämföra tester i olika delmoment mot varandra. Exempelvis kan det dyrare däcket kanske ha bättre bromsegenskaper på is medan det billigare budgetdäcket har bättre sidogrepp i snö, eller tvärtom. Kanske premiumdäcket är bättre mot vattenplaning men budgetdäcket är tystare.
För att veta säkert vilket vinterdäck som är bäst på ett specifikt område får man försöka hitta ett däcktest där det aktuella vinterdäcket finns med och se hur det presterat där.
Det är alltså inte lätt att veta vad man ska välja för däck men ett gott råd, om man inte vill gå till botten med resultaten i varje delmoment för varje däck i alla tester är att välja ett välkänt däck från en välkänd större tillverkare, det är med största sannolikhet ett säkrare val än ett billigt budgetdäck ii de allra flesta situationer.
Säkerheten är trots allt det viktigaste, lycka till med ditt köp av nya vinterdäck och glöm inte att jämföra lite däckpriser, dels från dina lokala däckbutiker men det kan även vara bra att jämföra priser med däck på nätet.