Фойерверките са експлозивен показ от ярки цветове и шарки, които осветяват небето. Те са основна част от тържествата и празниците по целия свят. Натисни тук фойерверки

В основата си фойерверките са комбинация от барут и други химични съединения, които при запалване предизвикват контролирана експлозия. Тази експлозия създава изблик на светлина и топлина, които изтласкват различни малки частици във въздуха, създавайки красивия дисплей, който всички познаваме и обичаме.

Анатомията на фойерверките може да варира в зависимост от вида и дизайна, но повечето фойерверки са съставени от няколко ключови компонента:

  1. Черупка: Това е външната обвивка на фойерверка, обикновено направена от хартия или картон. Той е проектиран да съдържа всички останали компоненти и да ги предпазва от повреда.
  2. Предпазител: Предпазителят е това, което запалва фойерверките. Това е дълго, тънко парче материал, който гори бавно, което позволява на човека, който запалва фойерверка, да се отдалечи на безопасно разстояние, преди да избухне.
  3. Заряд: Това е барутът и другите химикали, които предизвикват експлозията. Количеството и вида на използвания заряд може да варира в зависимост от желания ефект.
  4. Звезди: Това са малки пелети или топчета, които съдържат различни химикали, които произвеждат различни цветове, когато горят. Звездите се поставят вътре в черупката заедно със заряда.
  5. Времезакъснение: Това е механизъм, който контролира кога фойерверките избухват. Обикновено това е малко парче картон или пластмаса, което се поставя между предпазителя и заряда.

Когато се запали фойерверк, фитилът гори бавно, като в крайна сметка достига до механизма за забавяне на времето. Този механизъм задейства експлозията, запалвайки заряда и изстрелвайки снаряда във въздуха. Докато черупката лети през небето, звездите в нея се запалват, създавайки ярки светкавици от цвят и светлина. Точните цветове и модели зависят от специфичните химикали, използвани в звездите.

Някои обичайни химикали, използвани във фойерверките, включват:

  1. Стронциеви соли: те произвеждат яркочервен цвят.
  2. Бариеви соли: те произвеждат зелен цвят.
  3. Медни соли: те произвеждат син цвят.
  4. Натриеви соли: те произвеждат ярко жълт цвят.
  5. Калиеви соли: Те произвеждат лилав или розов цвят.
  6. Алуминий: Това създава ярък бял цвят.

В допълнение към звездите фойерверките могат да съдържат и други ефекти като бенгалски огън, комети и мини. Тези ефекти се създават чрез използване на различни видове химически съединения и промяна на размера и формата на звездите.

Като цяло фойерверките са комбинация от химия, физика и артистичност. Те изискват внимателно планиране и изпълнение, за да се създадат зашеметяващите дисплеи, на които всички се радваме. Независимо дали гледате от разстояние или сами ги задействате.